Stileven | Heineken liep als Jezus over het water

In zijn briljante boek ‘Onder Hollandse Helden’ schrijft Frénk van der Linden over bierbrouwer Freddy Heineken en over zijn sprookjesjacht met drie zwembaden. Onderin het grootste zwembad lag een doorzichtige kunststof plaat die met één druk op de knop omhoog kwam, tot iets onder het wateroppervlak. Zo kon Heineken over het water naar zijn gasten toe lopen. Als Jezus. Scoren bij zijn vrienden. Lachen man. Kostte een paar centen, maar vond hij leuk. Ik ook trouwens. Soms voer koningin Beatrix een dagje mee. Op de boot mocht Heineken haar Bea noemen, maar op de wal wilde ze weer met ‘Majesteit’ aangesproken worden. ,,Bea doe normáál”, heeft Heineken vast gezegd. Toen was de vriendschap over. Vriendschap kun je niet kopen. Ondanks zijn enorme vermogen was Heineken een eenzame man, schrijft Van der Linden. Heineken belde hem vaak – meestal in het weekend. ,,Met mij. Ik vervéél me zo. Heb je nog...

Lees verder »