Energie en ontspanning dankzij hand- en voetmassages in ziekenhuis Nij Smellinghe

Aan patiënten die zijn opgenomen op de afdeling Chirurgie en Urologie (A1) van ziekenhuis Nij Smellinghe wordt sinds het voorjaar van 2018 hand- en voetmassages aangeboden. Het is een unieke aanvulling op zorg om patiënten beter te laten ontspannen. De hand- en voetmassages worden gegeven door vijftien vrijwilligers die al in het Drachtster ziekenhuis werken voor het vrijwilligersprogramma Kliniek Vitaal.De vijftien vrijwilligers zijn getraind door drie verpleegkundigen van de afdeling Chirurgie en Urologie. Twee keer per dag komen ze naar de afdeling om patiënten te masseren. Er zijn 21 handelingen die ze in vaste volgorde uitvoeren, een kwartier per hand of voet.Verpleegkundige Anneke Hoogenberg: “De hand- en voetmassages zijn vooral effectief bij patiënten die gespannen zijn, pijn hebben, angstig zijn, slecht slapen of misselijk zijn. Tot nu toe reageert iedereen positief. We hopen dan ook dat meer afdelingen ons voorbeeld gaan volgen.”Gevoel van welbevindenDe toegevoegde waarde van massage is wetenschappelijk...

Lees verder »