Waterverbruik in Fryslân is vooral ‘s avonds uitzonderlijk hoog

FRYSLÂN – Friese burgers moeten zuinig zijn met drinkwater en ze moeten dat vooral niet gebruiken voor het sproeien van de tuin. Die oproep deed directeur Jelle Jannema van waterbedrijf Vitens donderdag bij de provincie Fryslân. Vitens had op het provinciehuis overleg met Wetterskip Fryslân en de provincie over het neerslagtekort en de droogte. De overheden hebben de beslissing genomen om zoveel mogelijk één lijn te trekken. Vitens steunt de beslissing van Wetterskip Fryslân om voor het eerst sinds 1976 een beregeningsverbod in te stellen, maar de overheden realiseren zich wel dat het vreemd is als burgers de tuin wel mogen sproeien, terwijl boeren hun land niet mogen beregenen. “Verbieden kunnen we het niet, maar ik wil wel een dringende oproep doen om de tuin niet meer te besproeien”, zegt directeur Jelle Hannema van Vitens. Het waterschap en de provincie steunen die oproep. Tegen de trend in De zomer van...

Lees verder »