Bloedmaan bijzonder verschijnsel

Om 21.30 was er een totale maansverduistering  dat ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Dat de maan hierbij rood kleur komt doordat het zonlicht tijdens de verduistering wel langs de aarde straalt. De dampkring buigt het dan af naar de maan en rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood, wat een bloedmaan genoemd wordt. Het hoogtepunt is om 22.22 uur Daarna duurde  het nog ongeveer 2 uur voordat de maan weer helemaal als vanouds schijnt.Het is daarmee de langste maansverduistering van de 21e eeuw. De laatste keer dat een totale maansverduistering te zien was in Nederland, was in september 2015. Op 21 januari volgend jaar is er weer een totale eclips en daarna moeten we wachten tot september 2025.( Foto boven Kollum)Bloedmaan bijzonder verschijnsel

Lees verder »