Robert de Ridder: “Met mijn dertiende stond ik alleen op de wereld”

HEERENVEEN – Heerenveen-Centrum, enkele winters geleden. Er staat een smal, langwerpig krijtbord voor één van de winkels aan de Lindegracht. ‘KOFFIE’ staat er met krijtletters op geschreven, met een pijl richting de winkel. Daaronder staat ‘GEEN KOFFIE’, met een pijl richting naar alles buiten. Ik moet er om lachen en onwillekeurig kijk ik voor welke winkel ik sta. Het is ‘De Koffieplantage’. Enkele weken later is de tekst gewijzigd in ‘WARM’ (pijl naar binnen) en ‘KOUD’ (pijl naar buiten). Ik moet toch een keer die koffiewinkel in, al is het alleen maar uit nieuwsgierigheid naar wie achter deze amusante boodschappen zit. TELEURGESTELDE BLIK Anderhalf jaar later is het zover: ik kom in ‘De Koffieplantage’ terecht. Niet direct voor koffie, maar voor een interview met de man er achter, Robert de Ridder. Ook niet meer aan de Lindegracht trouwens, want de winkel is verhuisd. “Die achtlus, waardoor het winkelend publiek overal...

Lees verder »