Vloot van historische motorjachten in centrum Heerenveen

HEERENVEEN – Van 3 t/m 5 augustus viert de Vereniging van Booteigenaren “Oude Glorie” haar 40 jarig bestaan in de Prinsentuin van Leeuwarden, de culturele hoofdstad van Europa, met ongeveer 50 historische motorjachten. De Oude Glorie is de landelijke behoudsorganisatie van historische en authentieke motorjachten gebouwd vóór 1945, dus aan het begin van de gemotoriseerde pleziervaart, en vertegenwoordigt ruim 250 van deze schepen binnen het Varend Erfgoed van Nederland. De meest bekende typen van historische motorjachten zijn de: salonboten, notarisbootjes, bakdekkruisers, Maaskruisers en kofferdekkruisers. Onder andere de werf van Langenberg in Nieuwebrug was in de periode 1930 tot 1940 een bekende bouwer van deze schepen. Heel veel schepen binnen de vereniging zijn nog zo origineel dat zij het predikaat “Varend Monument”® mogen voeren, deze schepen zijn herkenbaar aan een wit-blauwe wimpel met de tekst “Varend Monument”. Om met zoveel schepen uit het gehele land in Leeuwarden te komen heeft de...

Lees verder »