Geen monumentenstatus voor Toerhûske Westergeest

Vanaf volgende week is het weg, gaat het tegen de vlakte. Maakt het plaats voor nieuwbouw. Dus wie het nog wil zien, moet snel zijn, schrijft de Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland. Het misschien wel oudste nog bestaande woudhuisje van Friesland is gebouwd rond 1810, en staat in Westergeest. Vlak naast de oude kerk. Het ensemble is prachtig: de oude monumentale kerk, omgeven door het oude ‘skoalhûs’ aan het Tsjerkepaed, en een oud kop-rompboerderijtje en het woudhuisje aan de Kalkhúswei. In Westergeest noemen ze dit huisje ook wel het ‘toerhûske’. Het is namelijk voor een deel opgemetseld met ‘oude friezen’ (kloostermoppen): de stenen die over waren nadat in 1807 de kerktoren (gebouwd rond 1200) verlaagd werd. Deze bijzondere stenen zorgden ervoor dat het toerhûske van oudsher een geliefd object was. Ooit besteedde Rink van der Velde in de Leeuwarder Courant in zijn rubriek ‘Hearken, wat in moai hûske’ aandacht aan dit...

Lees verder »