Opbrengst van pootaardappelen mogelijk 20 tot 40 procent lager

FRYSLÂN – Friese akkerbouwers lijken niet zo veel last te hebben van de droogte van de afgelopen weken. De grootste zorgen zijn bij de aardappelsector. De opbrengst van pootaardappelen ligt waarschijnlijk 20 tot 40 procent lager dan normaal. Het is nog maar de vraag of eventuele hogere prijzen dat verschil kunnen compenseren. Vergeleken met het oosten en het zuiden van het land, lijkt  Friesland er goed voor weg te komen. Dat zeggen Johannes Joostema, van de boerenbelangenorganisatie LTO, en Jelte Pars, van graanhandel Pars. De regen van de afgelopen week heeft de gewassen goed gedaan, zegt ze, en bovendien waren de temperaturen in Noord-Friesland de afgelopen tijd wat lager dan op andere plekken. De tarweoogst is zo goed als normaal, met hogere prijzen, zeggen Joostema en Pars, en de bieten staan er op de meeste plekken ook goed voor. Dat geldt ook voor de uien, vooral als ze beregend zijn....

Lees verder »