Wrakduiken naar verloren schepen Peasens/Moddergat

De spanning was groot: zou het wrak dat de Stichting Maritieme Archeologie dit weekend ging onderzoeken een van de in 1883 verloren schepen van Paesens en Moddergat zijn?De Stichting Maritieme Archeologie (SMA) voert onderzoek uit naar de verdwenen schepen van de vissersvloot van Paesens/Moddergat. De vissers waren op 4 maart 1883 uitgevaren om te vissen op de visgronden boven het eiland Borkum. Ze werden overvallen door een zware storm. Van de vloot van 22 schepen zijn er 17 vergaan. Van 14 schepen was bekend waar ze waren gestrand. Enkele daarvan konden worden geborgen en gerepareerd maar van drie schepen is na de storm niets meer vernomen.In 2015 werd toevallig een houten scheepswrak ontdekt bij de Mothoek, een moeilijk bereikbaar gebied op de Waddenzee tussen het uiterste oosten van Schiermonnikoog en het Groninger vaste land. Tijdens de eerste verkenning zijn enkele constructieve gegevens verzameld. Onlangs is duidelijk geworden dat de kenmerken...

Lees verder »