Wat betekent een regenbui voor de droogte?

FRYSLÂN – De komende dagen wordt het wisselvalliger. Hoewel een bui in deze periode van droogte erg prettig is, lost deze het watertekort niet op. Op dit moment is er in Fryslân een neerslagtekort van zo’n 275 mm. Op een natte dag valt er zo’n 10 mm neerslag. Om het tekort terug te dringen, zijn dus veel regenachtige dagen nodig. Een flinke regenbui is dus bijna letterlijk een druppel op de gloeiende plaat. Minder verbruik en verdamping Een regenbui zorgt er wél voor dat boeren hun gewassen een dag niet of minder hoeven te sproeien. Daardoor wordt er minder water uit de sloten gehaald. Ook is het op bewolkte dagen meestal koeler, waardoor er minder water verdampt. Dat betekent dat Wetterskip Fryslân minder water uit meren en kanalen nodig heeft om het peil in de sloten weer aan te vullen. Waarom we water inlaten uit het IJsselmeer Op een warme dag...

Lees verder »