Exotische waterplanten bestreden in Feanwâlden

In Feanwâlden wordt in de week van 13 augustus de waterplant watercrassula bestreden. Watercrassula is een exotische waterplant die sloten volledig kan overwoekeren. Dat kan grote gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Daarom is het belangrijk de plant snel te bestrijden.Vorige week werd de woekerende waterplant aangetroffen in een sloot in Feanwâlden. In opdracht van Wetterskip Fryslân zal het exotenbestrijdingsbedrijf Weed Free Service Nederland uit Kollum de plant bestrijden met de heetwatertechniek.Grote gevolgenWatercrassula hoort eigenlijk niet in Nederland thuis, maar is ingevoerd als aquarium- en vijverplant. De plant vermeerdert zich razendsnel en vormt dichte ‘tapijten’ in het water. Sloten kunnen zelfs volledig worden overwoekerd, waardoor andere planten en dieren worden verdrongen. Ook voor de waterhuishouding heeft watercrassula nare gevolgen.Andere exotenWatercrassula is niet de enige exotische plantensoort die zich in Fryslân laat zien. Ook soorten als de grote waternavel, berenklauw en distels horen niet in ons watersysteem thuis en brengen het grote...

Lees verder »