Derde verhalenavond over de oude Lauwerszee

Afgelopen dinsdagavond heeft de derde verhalenavond Lauwersmeer/Lauwerszee plaatsgevonden. De avond is een initiatief van de Waddenverenging in samenwerking met Stichting Verdronken Geschiedenis met als doel een breed publiek nadere kennis te laten maken met de historie van de Lauwerszee. De zaal van restaurant De Weagh in Esonstad was geheel gevuld met een kleine 100 belangstellenden.Vijf sprekers namen de mensen mee naar het verleden, zo vertelde Johan Lipjes een boeiend verhaal over zijn leven in en rond het gemaal van Ezumazijl. Zijn vader en opa zijn machinist geweest op het gemaal. Johan kon zich de functie van het gemaal ten tijde van de Lauwerszee goed herinneren. De veranderende functie van het gemaal na de aanleg van de Lauwersmeerdijk werd ook belicht..Aan de hand van vele foto’s nam Willem Wilstra ons mee in het verleden van de reddingsmaatschappij in Oostmahorn. Actiefoto’s van o.a. de reddingsboot Insulinde en Oostmahorn als zeehaven gaven een...

Lees verder »