Erfgoedorganisaties gezamenlijk op de bres tegen sloop uniek Heerenveens koetshuis

HEERENVEEN – Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Werkgroep Oud-Heerenveen strijden samen voor het behoud van het unieke koetshuis van villa Woudoord in Heerenveen. De huidige eigenaar wil het koetshuis uit 1908 slopen om plaats te maken voor een parkeerplaats. De erfgoedorganisaties hebben gezamenlijk bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente Heerenveen om de geplande gemeentelijke monumentenstatus op verzoek van de eigenaar niet te verlenen. Daarmee komt de weg voor sloop vrij. Doodzonde, zeggen de erfgoedbeschermers. “De villa Woudoord en het koetshuis zijn in 1908 als een geheel ontworpen door de beroemde architect K.P.C. De Bazel. Het slopen van het koetshuis zou dit monumentale complex verminken en dat is heel jammer”, zo stelt voorzitter Paula Voorthuijsen van de Fryske commissie van Heemschut. Volgens de eigenaar verkeert het koetshuis in slechte staat en moet het daarom worden afgebroken. De erfgoedorganisaties bestrijden dat echter: de technische staat is prima, er...

Lees verder »