Oosternijkerk is nu bereikbaar voor bootjes

Na vele jaren van voorbereiding en dankzij de inzet van veel vrijwilligers ia afgelopen zaterdag de nieuwe brug over de opvaart naar De Paezens geopend. Oosternijkerk is nu met deze brug bereikbaar. Uitvoerder Johan Dijkstra: "Vroeger voeren de skûtsjes hier tot in het dorp, dat kan nu weer met bootjes en kano's."Vanuit Oosternijkerk kan er tot aan het sluisje van Dokkum gevaren worden. Ook zorgt de brug voor een betere doorstroming van het water door het dorp. Bijzonder detail is de mogelijkheid voor plaatsing van een schot aan de dorpskant van de brug. Johan Dijkstra: "Als er in de winter vorst op komst is, wordt het schot in het water gelaten. Zo houden we het waterpeil op hoogte voor een goede ijsvloer."Het vervangen van de oude dam en duiker door een brug is een gezamenlijk initiatief van het dorpsbelang en de ijsvereniging van Oosternijkerk. Ruim vier jaar was er nodig...

Lees verder »