VIDEO: Kollumer wapenvondst grap van Kollumer Oproer

De vorige week groots aangekondigde wapenvondst in het voormalige Rechthuis aan de Voostraat in Kollum is een 1 april grap. De 'wapens' maken deel uit van het muziek- en theaterspektakel Salomon dat begin juli op het Maartensplein in Kollum wordt opgevoerd. Slechts enkele maanden voordat het verhaal over de opstand van de Oranjegezinden tegen de patriotten in 1792 wordt opgevoerd worden er wapens gevonden. De aankondiging van de wapenvondst lijkt plausibel. In het voormalige rechthuis waar tegenwoordig een dierenpeciaalzaak in is gevestigd, was destijds daadwerkelijk ook de gevangenis van Abele Reitzes, die de aanleiding vormde voor het Kollumer Oproer. Het leek te mooi om waar te zijn, en dat was het dan ook.Tal van mensen wilden maandagmiddag 1 april toch wel een kijkje nemen in de kelder waar Reitzes destijds gevangen zat. Vrijwel iedereen die merkte bij de neus genomen te zijn, kon wel smakelijk lachen om wat veelal een goede...

Lees verder »