Holwerd verwelkomt Hessel Meckema van Aylva

Afgelopen vrijdag vond in de Hervormde Willibrorduskerk te Holwerd de ceremonie plaats, waarbij de knielende beelden van Hessel Meckema van Aylva en zijn Oostenrijkse vrouw Elisabeth d’Althan werden onthuld.Weliswaar waren de beelden al enkele maanden geleden teruggekeerd, wat reeds door de dorpsgemeenschap was opgemerkt, maar nu vond het officiële programma met toespraken en een nazit plaats. Met deze terugplaatsing werd ook een oude wens van wijlen Sytse ten Hoeve vervult.Na een korte introductie van de voorzitter van Alde Fryske Tsjerken begon emeritus-professor Yme Kuiper aan zijn lezing, ondersteund door Powerpoint-beelden.Tijdens zijn korte onderzoek rond de persoon en de context van Hessel Meckema van Aylva en zijn echtgenote van Oostenrijkse adel, leunde hij o.a. op vondsten van onze leden André Buwalda (omtrent Lierort, de schans bij Leer in Ost-Friesland waar Van Aylva de scepter zwaaide) en Hans Zijlstra (met de publicatie in De Sneuper 106 en het blog waarin de vondst...

Lees verder »